Huawei nu se putea lasa mai jos decat multe alte companii care au lansat telefoane pliabile. Asa ca, Huawei Mate XS este primul telefon pliabil al companiei. Acest model este o a doua versiune, actualizata, care s-a lansat chiar in timpul perioadei grele de pandemie. Compania a recunoscut ca a costat foarte mult acest telefon. Daca esti interesat de telefoanele pliabile, in special de modelul de la Huawei, te invit sa urmaresti randurile de mai jos pentru a afla mai multe informatii.
Specificatii | Huawei Mate XS |
Ecran | Interior- 8 inci, OLED, 2200 x 2480 pixeli; exterior- 6,6 inci OLED, 1140 x 2480 pixeli |
Chipset | HiSilicon Kirin 990 5G, octa-core |
Memorie | 8 GB RAM + 512 GB |
Sistem de operare | Android 10 |
Camera de spate | Principala- 10 MP, telefoto- 8 MP, unghi ultra-larg- 16 MP |
Camera frontala | Foloseste camera principala |
Baterie | 4,500 mAh ( impartita in 2), incarcare rapida de 55 W |
Telefonul este livrat intr-o cutie mare din carton. In cutie se gasesc casti, un cablu USB-C si o husa pentru telefon.
Cand telefonul este pliat, arata ca unul premium, elegant, modern. Cand se foloseste doar ecran interior, cel exterior se pliaza in spate si se imbina foarte bine, astfel incat te face sa crezi ca este doar un singur ecran. Ecranul intern are un raport de aspect de 19,5:9. Balamaua sa este foarte buna si atunci cand se pliaza, procesul se simte natural. Atunci cand se desface telefonul, nu exista nicio cuta, nicio distorsiune a imaginii. Acest ecran este mai plat si arata mai bine decat cel al Samsung Galaxy Fold.
Un telefon pliabil este expus la riscuri mai mari de a fi zgariat. Telefonul are totusi, o rezistenta mai mare la zgarieturi si fisuri. Ecranul nu se simte ca si cand ar fi din sticla si pare sa adune mai mult amprentele, praf si grasimea. Atunci cand telefonul este pliat seamana cu orice smartphone, avand ecranul de 6,6 inci. Are o grosime de 11 mm si o greutate de 300, care este ceva mai mare. Butonul de pornire are incorporat un cititor de amprente, iar acesta impreuna cu cele de volum sunt amplasate foarte bine. Cititorul de amprente functioneaza foarte bine si este rapid. Este cea mai buna solutie de blocare, pentru ca fara camera frontala, deblocarea faciala nu functioneaza. Partea de jos are portul USB-C si 2 microfoane. Sus se afla al treilea microfon si un slot pentru nano SIM, fiind o tava hibrida. Nu exista niciun LED pentru notiticari, iar daca vrei sa vezi mereu ce notificari ai primit va trebui sa activezi afisajul Always On.
Ecranul FullView aL telefonul are 8 inci si o rezolutie de 2580 x 2200 pixeli, fiind mai mare decat cel al Galaxy Fold de 7,3 inci. Luminozitatea maxima are rezultate diferite in functie de ce tip de ecran se foloseste. Cand telefonul este pliat sunt 448 de nits, dar cand telefonul s-a desfacut, luminozitatea a scazut la 413 nits, dar nu este o diferenta foarte mare. In lumina soarelui este mai dificil sa folosesti telefonul, pentru ca nu are un mod automat maxim.
Huawei Mate Xs este dotat cu o baterie de 4,500 mAh cares este impartita in 2. Durata de viata a bateriei diferita in functie de ce afisaj se foloseste. S-au realizat teste de redare video offline, navigare web, atat cu telefonul pliat, cat si desfacut. Dar, pentru cei mai multi utilizatori, telefonul se va folosi zilnic in mod pliat. Redarea video offline a obtinut peste 12 ore pe ecranul de 8 inci. Dar, la navigarea web, rezultatele nu sunt atat de bune, nici cu telefonul pliat, nici cu el desfacut. Huawei Mate XS se poate incarca cu pana la 55 W, doar ca el vine in cutie cu un incarcator de 65 W care se poate folosi si pentru a incarca laptopuri. Asa ca, folosind incarcatorul din cutie, de la bateria descarcata complet, s-a ajuns la 42% in doar 15 minute, apoi la 80% in doar 30 de minute, iar incarcarea completa a durat in jur de 57 de minute. Totusi, Huawei Mate Xs nu are functia de incarcare wireless si nici wireless inversa, ceea ce este un dezavantaj destul de mare avand in vedere ca Galaxy Fold are ambele tipuri de incarcari.
Telefonul ruleaza Android 10 si nu mai are serviciile Google. Software-ul telefonului are un sistem multi- window si unul multitasking. Huawei Mate XS este dotat cu un procesor Kirin 990 5G. Acest procesor se spune ca poate imbunatati performantele cu 23% fata de procesorul anterior, 980, iar cu ajutorul GPU Mali- G76 MP16 se imbunatateste cu 460%.
Telefonul are tot 3 camere de spate, doar ca nu se ridica la nivelul celor de la Huawei P40, dar sunt si acestea bune. Ele de fapt sunt apropiate de Huawei P30. Camera principala are 40 MP, dar fotografierea la aceasta dimensiune presupune anumite riscuri. Mai are o camera ultrawide de 16 MP si un telefoto de 8 MP care ofera un zoom optic de 3x. Videoclipurile sunt 4K.
Camera principala realizeaza poze exact ca Huawei P30, ceea ce inseamna ca sunt foarte bune, cu detalii suficient, culori bogate. Zoom-ul este si el foarte bun, iar cel de 5x se simte foarte natural. Si camera ultra-larga se descurca foarte bine si face poze foarte bune. Portretele sunt foarte bune, fundalul este blurat suficient. Telefonul are si cateva moduri de infrumusetare care sunt foarte utile.
Pozele in conditii slabe de lumina sunt si ele foarte bune.
Acestea fiind spuse, Huawei Mate XS este un telefon de ultima generatie, este foarte scump, costa 2,380 de euro, nu este un telefon pentru oricine, are performante foarte bune, camera foarte buna, durata de viata a bateriei buna si este un telefon de top.