Societate

Sunt convinsa ca multi dintre voi v-ati gandit ca tehnologia va evolua atat de mult incat vor aparea roboti care vor fi mult mai capabili decat voi la locul de munca. Daca ei vor evolua atat de mult, ce o sa ne facem? O sa ramanem fara loc de munca, nu ne vom mai putea angaja, deoarece suntem inlocuiti de niste cutii cu multe fire, care sunt mai destepti decat noi? Acestea sunt intrebari frecvente adresate de catre oamnei. Ei bine, este cazul sa clarificam acest aspect, fiindca aceste zvonuri, care s-au implementat atat de bine in mintea multor persoane, nu este intocmai adevarat. Trebuie sa vedem si partea buna a lucrurilor. Da, poate o sa ajungem sa fim inconjurati de roboti, dar asta nu inseamna neaparat ca putem ramane fara loc de munca, ci mai degraba vom primi ajutor din partea lor la locul de munca.

In ultimul timp s-au construit multi roboti care sunt capabili de a lucra alaturi de oameni, acesta fiind scopul principal al crearii lor, sa fie compatibili cu oamenii, spre exemplu robotul Sophia, Nexi si multi altii. 2020 este anuntat ca fiind anul in care tehnologia va evolua foarte mult, in ceea ce priveste robotii.

Exista doua concepte cunoscute de roboti, cu varsta de 40 ani, R2-D2 detinut de Star Wars Rebel Alliance si Terminatorul. Un studiu arata ca cel din urma a fost folosit de multi scriitori ca o metafora a riscului perceput ca automatizarea distruge locuri de munca. In 2020 vom vedea cu adevarat capacitatea de a lucra alaturi de oameni si de a-i ajuta sa performeze a robotului R2-D2.

Temerile care s-au implementat in mintile oamenilor sunt urmatoarele: robotii vor fi mai eficienti si vor face treaba mai buna si mai repede; ei vor fi inzestrati cu inteligenta artificiala (AI) si vor putea lua decizii mai repede, cu privire la probleme dificile; companiile vor vinde acesti roboti, astfel oamenii vor fi incet-incet inlocuiti de acestia.

Temerile acestea trebuie scoase din mintile oamenilor, robotii nu sunt construiti pentru a inlocui oamenii, ci pentru a le usura munca. Tehnologia evolueaza pentru a ajuta oamenii, nu pentru a-i inlocui.

O directie principala a dezvoltarii tehnologiei in 2020 va fi crearea robotilor in asa fel incat sa fie compatibili cu oamenii, sa fie capabili sa lucreze impreuna cu acestia pentru a creste eficienta. Inteligenta artificiala (AI) a robotilor vor permite invatarea mai rapida de catre oameni a anumitor lucruri decat o faceau inainte. Oamenii desi se descurca la locul de munca, mai au unele goluri care pot fi umplute cu ajutorul tehnologiei, facandu-i mult mai eficienti pentru a reusi sa performeze la locul de munca, in acelasi timp satisfacand si nevoile muncitorului, nu doar a angajatorului prin cresterea eficientei.

Abilitatile muncitorului (munca in echipa, comunicarea, rezolvarea diferitelor probleme) nu vor fi inlocuite de catre cele ale robotului, doar imbunatatite prin tehnologie. Astfel, a fost creat robotul Superhuman, care are rolul de a le usura munca angajatilor prin trimiterea de e-mailuri.

Medicina este domeniul in care se folosesc startup-uri precum PathAI, iar patologii cu experienta utilizeaza diferiti algoritmi, iar apoi se folosesc de diferite unelte pentru a primi un diagnostic exact care va fi transmis apoi pacientului, avand astfel siguranta ca nu vor diagnostica gresit pacientul respectiv.

Creatorii robotilor vor sa imbunatateasca valorile umane prin intermediul tehnologiei. Compania Medallia se foloseste de cunostintele lucratorilor de la asistenta clienti pentru a creea un robot care sa fie capabil sa discearna intre alegerile de prim plan si satisfactia clientilor si sa poate sa ii faca diferite propuneri angajatorului, astfel incat sa ii fie un ajutor.

Cu timpul companiile precum Medallia si PathAI vor avea succes si va fi timpul sa infloreasca in 2020 si Rebel Alliance, care va avea rolul de a inmulti startup-urile, sa stimuleze fluxurile de capital de risc si sa promoveze o tehnologie mai traditionala. Se va incerca proiectarea acestui Rebel Alliance in asa fel incat sa aiba o productivitatea cat mai mare. Cei care vor recurge la Rebel Alliance vor fi rasplatiti, vor avea parte de inovatie, creativitate, schimbare, castiguri mai mari si experiente mai satisfacatoare.

Este timpul sa renuntam la falsa idee ca robotii ne vor lua locurile de munca si sa adoptam noua mentalitate, ci anume aceea ca robotii ne vor fi un ajutor la munca. Ei vor fi construiti astfel incat sa aiba abilitatea de a lucra impreuna cu oamenii, sa ii ajute si sa creasca in mod uluitor eficienta, iar muncitorii trebuie sa se bucure de faptul ca vor avea ajutor si li se va usura munca. Am observat anterior ca robotii sunt un ajutor si in domeniul medicinei, astfel incat ofera un diagnostic concret, iar pacientul nu va fi diagnosticat gresit si va primi tratamentul corespunzator. Haideti sa fim deschisi schimbarii si sa renuntam la temerile noastre referitoare la robotii, pentru ca ei nu vor face niciun rau, ci din contra ne vor ajuta.

Sa luam de exemplu robotul Sophia, care poate fi o companie placuta pentru batranii dintr-un azil, este capabila sa comunice, s-a intalnit cu multe persoane renumite precum Ronaldo, Andreea Esca, a purtat o conversatie cu acestia. Semn ca robotii nu vor cuceri lumea cum se mai zvoneste si nici nu vor inlocui oamenii la locul lor de munca.

Prin urmare, trebuie sa privim cu alti ochi acest subiect despre roboti, ignorand toate ideile false precum cucerirea lumii de catre acestia si cel mai frecvent zvon cu inlocuirea oamenilor la locurile de munca si sa privim partea buna care este adevarata cu privire la ajutorul pe care acestia ni-l vor oferi, astfel usurandu-ne munca si chiar ajutandu-ne sa performam la locul de munca, fiind multumiti atat angajatorii prin cresterea eficientei, cat si muncitorii prin performanta.