In acest articol vom investiga care dintre solutiile de plata cu telefonul mobil este mai buna si daca este pregatita tehnologia sa iti inlocuiasca portofelul.
Metodele de plata prin telefonul mobil s-ar putea sa inlocuiasca in curand tot portofelul, fiindca iti vor permite sa faci platile printr-un singur tap pe ecran, sau cel putin asa zice departamentul de marketing. In realitate aceasta tehnologie a avansat incet si are atat avantaje cat si dezavantaje, mai ales ca optiunile difera destul de mult de la o aplicatie la alta. Cele mai cunoscute sisteme de plata cu telefonul mobil sunt livrate de corporatii: Apple, Samsung si Google, desi exista si cateva brand-uri de wearables (Garmin si Fitbit) care ofera sisteme proprii de plata. In continuare vom vedea cum se comporta cele de mai sus si daca este vreuna pregatita pentru a fi utilizata de toata lumea. Dupa ce s-au adaugat cardurile in oricare din aplicatiile mai sus mentionate acestea ar trebui sa permita utilizatorilor folosirea cardurilor in aceleasi locatii si conditii in care ar folosi cardurile scanate in mod normal, cu conditia ca cititoarele de carduri sa fie contactless. Samsung Pay accepta si cititoarele magnetice.
Pentru platile contacless Apple Pay si Google Pay folosesc tehnologia NFC (near-field communication). Asta presupune doar ca utilizatorul sa apropie telefonul de terminalul de plata si plata se va face automat. Samsung Pay, spre deosebire, foloseste atat NFC cat si o tehnologie numita transmisie securizata magnetica (MST). Cand telefonul este apropiat de un terminal de plata acesta emite un semnal care simuleaza banda magnetica de pe un card. Datorita MST Samsung Pay ar trebui sa functioneze la orice terminal de plata, si la cele mai vechi, care nu au contactless. Platile offline (cand nu exista conexiune la internet) sunt disponibile pe toate cele 3 platforme, dar se limiteaza numarul de tranzactii care pot fi facute fara internet. Aceste aplicatii mai pot fi folosite si pentru a plati modalitatile de transport in comun in multe orase mari din lume. Sistemele de plata mobile folosesc o metoda numita “tokenization” pentru a tine datele cardurilor in siguranta. La introducerea cardurilor in aplicatii acestea genereaza card-uri virtuale, iar datele reale ale cardurilor utilizatorului nu ajung niciodata la comerciant. La efectuarea unei plati aplicatiile trimit un astfel de “tokenized” card si o criptograma care functioneaza ca o parola. Apple isi obliga utilizatorii sa se autentifice prin TouchId, FaceId sau PIN inainte de efectuarea unei plati, pentru a se asigura ca plata este facuta de catre proprietar, si nu o alta persoana care are acces la telefon. Samsung isi autentifica utilizatorii prin scanarea iris-ului, amprenta sau PIN, dar Google Play are nevoie doar amprenta, parola sau de model pentru deblocare si efectuare de plati. Toate aplicatiile permit stergerea cardurilor de la distanta in caz ca utilizatorul isi pierde telefonul. Apple permite efectuare platilor si de pe dispozitive Apple Watch (in magazine), iPad si chiar si dispozitive Mac pentru plati online. Google Pay poate fi folosit si pe unele dispozitive smartwatch cu Android. Samsung Pay functioneaza pe Galaxy Watch, Galaxy Watch Active, Gear Sport, S2 si S3.
Apple Pay poate fi folosit si pentru plati prin navigatorul de internet, Safari, dar utilizatorii trebuie sa se autentifice prin amprenta sau FaceId. Deci dispozitivele care permit platile prin browser sunt: iPhone, iPad si orice MacBook Pro cu scanner de amprenta, sau orice Mac care a trecut printr-un proces de verificare, care se poate realiza cu un iPhone sau un Apple Watch. Google Pay ofera plati prin browserele Chrome, Safari si Firefox, dar nu este folosit de multe magazine online. Samsung Pay si Google Pay pot fi folosite in peste 300.000 de mii magazine de pe blog prin Visa Checkout cu ajutorul telefonului. Doar Apple Pay si Google Pay permit plata catre prieteni, in timp ce Samsung Pay inca nu a implementat aceasta optiune. Pana la urma, alegerea modalitatii de plata depinde de ecosistem si disponibilitatea in locatiile apropiate utilizatorului. Utilizatorii de produse Apple sunt limitati la Apple Pay, cat timp cei care folosesc Android pot alege doar Google Pay. Singurii care au de ales din doua optiuni sunt cei care folosesc Samsung, ei putand alege intre Samsung Pay si Google Pay, care sunt ambele preinstalate pe telefon, utilizatorului ramanandu-i de facut cateva setari pentru a activa o varianta sau alta. Din punct de vedere al compatibilitatii cu sistemele de plata Samsung castiga detasat datorita tehnologiei MST. Pentru plata in aplicatii si pe website-uri Apple Pay este varianta mai raspandita, iar Google Pay este cel mai flexibil, din cauza ca utilizatorul poate face transferuri prietenilor, indiferent de ce telefoane folosesc acestia.