Diverse

Comisia Concuretei si Consumatorului din Australia (ACCC) sustine ca cei de la Samsung si-au mintit clientii atunci cand vine vorba despre rezistenta la apa a telefoanelor companiei sud-coreene. Compania produce de cativa ani astfel de dispozitive si, pana acum, nu s-a  pus niciodata problema unui scandal in privinta rezistentei modelelor sale. Telefoanele Samsung din ultimii trei ani de zile sunt toate certificate IP68, adica au un nivel inalt de rezistenta la apa si praf. In 2016, Samsung si-a lansat primul telefon certificat IP68, modelul Galaxy S7. Iar de atunci, toate telefoanele emblematice ale companiei sud-coreene au avut certificare IP68 pentru rezistenta la apa si praf si au fost promovate ca fiind telefoane care rezista unor cantitati suficient de mari de apa. Iar ACCC afirma ca aceasta este o publicitate falsa din partea companiei din Coreea de Sud.

Sunt doua elemente-cheie in problema celor de la ACCC cu Samsung. In primul rand, publicitatea companiei coreene a indicat faptul ca scufundarea unui telefon Galaxy sub 1.5 metri de apa timp de 30 de minute sau mai putin nu ar afecta dispozitivul pe parcursul sederii acestuia sub apa. In al doilea rând, publicitatea Samsung a infatisat telefoane folosite la plaja si in bazine, chiar daca certificarea IP68 se aplica numai pentru apa proaspata, motiv pentru care comisia australiana acuza dezvoltatorul sud-coreean de propaganda. ACCC a revizuit peste 300 de anunturi ale Samsung ca baza pentru cirticile sale, au sustinut reprezentantii comisiei pentru consumatori din Australia. 

„ACCC afirma ca reclamele Samsung au prezentat, in mod fals si inselator, ca telefoanele Galaxy ar fi potrivite pentru utilizare in interiorul sau pentru expunerea la toate tipurile de apa, inclusiv in apa de piscina sau mare si ca durata de viata a telefoanelor nu ar fi afectata de expunerea la apa, atunci cand acest lucru nu este cazul „, a declarat Rod Sims, seful celor de la ACCC. „Pentru a atrage clienti, Samsung a prezentat telefoanele Galaxy in ipostaze in care nu ar trebui sa fie”, a continuat Sims.

De cealalta parte, reprezentantii companiei sud-coreene au sustinut ca sunt gata pentru a rezolva aceasta disputa intre cele doua parti in instanta. „Suntem increzatori ca le-am oferit clientilor rezolvari gratuite intr-o maniera corectă raportat la obligatiile Samsung asumate in conditiile garantiei si sub legislatia australiana”, au transmis cei de la Samsung.

 

Ce inseamna IP68, rezistenta la apa promovata de Samsung?

Standardele IP sunt folosite pentru ca utilizatorii sa stie exact cat de rezistent este un telefon la apa si praf. Prima cifra din standardele acestea reprezinta protectia impotriva particulelor solide (de la zero la 6), iar cea de a doua cifra face referire la nivelul de protectie pe care dispozitivul il are împotriva apei (de la zero la 9K). Iar cum tehnologia a evoluat in modul in care a evoluat in prezent, cele mai des intalnite telefoane cu rezistenta la apa de care vei da au rating IP68.