Despre ecranele OLED pentru laptop

Publicat de: Admin, Data: 2020-03-26 00:09:15, Categorie: iPhone XS Max

Daca vrei sa iti cumperi un laptop care sa aiba neaparat ecran OLED trebuie sa afli mai intai care sunt avantajele si care sunt dezavantajele. Producatorii maresc pretul laptop-urilor care au un ecran OLED si poate sa varieze de la 150 de dolari pentru un laptop Alienware sau HP Spectre pana la 700 de dolari pentru un laptop Dell XPS 15, pentru ca o configuratie OLED poate sa fie mai buna ceea ce inseamna ca automat vei plati mai mult. Iar ecranele OLED care au o configuratie mai buna sunt de cele mai multe ori disponibile doar la laptopuri mai scumpe precum Razer’s GeForce RTX 2080 sau Quadro RTX 5000 lame. Si laptop-urile ThinkPad X2 de la Lenovo au ecran OLED. Daca ai un buget alocat pentru laptop mai mare, ecranul OLED iti poate aduce mai multe avantaje. Daca te afli intr-un loc unde este o lumina destul de puternica, culorile se vor schimba astfel incat sa nu iti afecteze ochii. Dar daca laptopul cu ecran OLED pe care il vrei are un pret mai mare decat ai tu bugetul dar ai nevoie de el pentru a vizualiza continut HDR, trebuie mai intai sa te informezi daca se merita sa mai cheltuiesti in plus. 

 Ecranele OLED pot sa produca culori primare mai usor, ceea ce inseamna ca vor exista mai putine straturi, adica ecranul va fi mai subtire. Un pixel OLED poate sa fie oprit si poate produce o culoare de negru perfect, iar un pixel negru langa unul stralucitor produce mai putina lumina, ceea ce face ca negrul sa para mai luminos, adica se obtine un contrast mai mare. Cu cat este mai mare diferenta dintre luminozitatea pixelilor, cu atat este mai bine pentru jocuri unde este necesara aceasta schimbare de pixeli. Acum haideti sa vedem care sunt si dezavantajele unui laptop cu un ecran OLED. Din cauza faptului ca poate controla luminozitatea pixelilor, daca este un fundal predominant alb precum Amazon sau documente Google cu fundal alb, aceste lucruri necesita mai multa putere, ceea ce duce la scaderea duratei de viata a bateriei. In functie de jocurile pe care le joci poti sa ai surpriza ca ecranul OLED sa nu mai poata controla culorile bine astfel ca, nu vor mai fi placute ochiului. Afisajul OLED are o gama larga de culori necesar pentru vizualizarea unui continut HDR. Dar continutul HDR mai include si urmatoarele aspecte: lumina (cat de luminos poate sa fie ecranul si cata lumina poate primi daca se modifica din setari); curba tonului (modul in care intervalul continutului HDR este asociat cu un interval mai mic de luminozitate a ecranului); drivere de afisare si gestionare a fisierelor (are rolul de a informa sistemul de operare cu privire la capacitatile ecranului si la modul in care se pot amesteca cel mai bine culorile pe ecran); interfata Windows (pentru setarile legate de HDR); DRM si IP (pentru gestionarea drepturilor digitale protectie de proprietate intelectuala); DirectX (interfata grafica de progrmare Windows  care imbina toata elementele mentionate anterior). Prin urmare, daca vrei sa functioneze continutul tau HDR sau jocurile tale in mod HDR trebuie ca toate aceste elementele sa functioneze perfect. Dar utilizarea tehnologiei OLED nu este suficienta pentru a functiona continutul HDR. Si producatorii trebuie sa se asigure ca DirectX accepta algoritmul de baza a continutul HDR. Singurul producator care face ecrane OLED este Samsung si in acest moment are un singur model. Acesta este capabil din punct de vedere tehnic sa atinga o luminozitate mare de 600 de nits, asta nu inseamna ca producatorul trebuie sa il faca sa aiba atat de multi nits. De obicei valorile se invart in  jurul a 380 - 400 de nits.

Laptopul Gigabyte Aero 15 este unul care are cele mai bune sisteme si vine la pachet cu un profil software certificat Pantone pentru lucrari de tiparire si inca 4 profiluri de tiparire color. A fost testat si s-a demonstrat ca afisajul este foarte precis pentru un ecran nonproces. In ceea ce privesc culorile, are o maxima luminozitate si poate functiona bine si la niveluri mai mici de luminozitate. S-a atins o luminozitatea maxima de peste 600 de nits pentru un continut HDR. Dar pentru o munca normala in fata ecranului este de 350 de nits. Laptopul Asus ZenBook Pro Duo are un ecran OLED Pantone Validated si are doua profiluri software nedocumentate si foloseseste acelasi panou Samsung. Este mai slab decat celelalte, cu o luminozitate maxima de 356 de nits. Accepta continutul HDR. Luminozitatea Asus recomandata atunci cand lucrezi este de 40%, care este prea slab. Laptopul HP Spectre x360 15 are o durata de viata a bateriei destul de buna, fiind un laptop care ruleaza 4K si bateria tine pana la aproape 9 ore. Dar ecranele pe baza carora s-au efectuat testele au avut la baza imagini albe care au nevoie de mai multa putere. Laptopul acesta accepta continutul HDR, dar nu poate rula jocuri HDR. Laptopul Razer Blade Advanced are la randul sau un ecran tactil OLED care este ideal pentru utilizatorii de jocuri. Chiar daca accepta continut HDR, calitatea nu este chiar atat de buna. 

 Laptopul Alienware m15 are de asemenea un ecran OLED, doar ca este un model mai vechi, cu un design mai vechi. Laptopul Dell XPS 15 a fost testat si nu este atat de precis pentru culoare si are doar un singur profil. Pentru munca, ecranul devine decent luminos pentru a nu afecta ochii, aproximativ la 400 de puncte. Prin urmare, daca este in cautarea unui laptop care sa aiba un ecran OLED, poti sa alegi din seria de modele mentionate anterior.

Eticheta: oled, oled laptop

Servicii oferite de Service Centre

Alte articole recomandate

Vezi galeria de produse



SOL
SOL


copyright @ acasaGSM.ro