Laptop

Panasonic a lansat noul laptop Toughbook 55. Este un laptop mai modular, vine cu o platforma de calcul minunata, ce prezinta specificatiile necesare pentru a fi eficient in mai multe domenii de activitate. Domenii precum armata, serviciile de urgenta sau constructiile, in care laptop-urile obisnuite nu sunt destul de solide pentru a face fata cerintelor sau destul de rezistente la apa si praf pentru a face fata mediului.

Specificatii

Sistem de operare: Windows 10 Pro
Procesor: Intel Core i5-8365U vPro, de generatia a 8-a
Ecran: LCD de 1920 x 1080 pixeli (Full-HD)
Spatiu de stocare: 256 GB
Memorie RAM: 8 GB DDR (poate fi extinsa de utilizator)
Placa grafica: Intel UHD Graphics 620; AMD Radeon Pro WX 4150 (optionala)
Retea: 1x Ethernet gigabit, Wireless-AC dual band, Bluetooth 5.0, 4G LTE
Porturi: 2 x USB-A 3.1, 1x USB-C 3.1, mufa audio, HDMI, slot pentru card micro SDXC, conector Dual Path Through
Baterie: Litiu-ion 10.8V, 6500mAh (optiune pentru a doua baterie)
Greutate: incepand de la 2,13 kg
Dimensiuni: 345 x 272 x 32,8 mm
Camera webcam si microfon: IR de 1080p cu capac pentru confidentialitate, x4 / microfon tetra-array)
Difuzoare: Stereo, pana la 92 dB
Retele: Intel Wireless-AC 9560 (pana la 1,7 Gbps), Bluetooth 5.0 (clasa 1), 4G LTE (Banda EM7511 14), GPS optional (u-blox M8N)
Unitate optica: optionala (DVD sau Blu-ray)
Spatiu de stocare: intre 256 GB – 1 TB (posibilitate de extindere maxima prin 2 carduri SSD)
Test Passmark: 2540
Test CPU Passmark: 7979
Test Geekbench: 4.579 (single-core); 13.726 (multi-core); 17.494 (compute)
Test CPU CineBench: 522
Test CrystalDiskMark: 540,8 MBps (citit); 505,6 MBps (scriere)
Novabench: 1396
Atto: 548MBps (citit, 256mb); 514 MBps (scriere, 256mb)
Indice de experienta al Windows: 5.5

Design

Toughbook 55 nu este unul dintre acele laptop-uri construite in jurul unui design subtire si elegant, asa cum este ultima tendinta pe aceasta piata. De aici si numele Toughbook (tough insemnand dur in engleza). Iar aspectul acestui model este unul mai degraba rigid, unghiular, iar dimensiunile sale sunt mai mari fata de cele ale unui laptop obisnuit. Tastatura laptop-ului este una excelent proportionata, in care tastele nu se lipesc una de alta, si in care exista destul de mult loc, atat in stanga cat si in dreapta, pentru marginile inguste sub care se afla difuzoarele.

E un design mai ciudat in comparatie cu cel al altor modele, ceea ce este in regula pana in momentul in care se poate observa ca, aparent, nu exista porturi. Din contra, sunt porturi, in numar mai mare fata de asteptarile unora, dar toate acestea sunt situate in spatele unor intrari fara de care acest model nu ar fi putut fi certificat cu standardul IP53 de rezistenta la apa si praf. Desigur, nu se pune problema ca dispozitivul sa supravietuieasca unei expuneri indelungate la apa sau praf, insa nici nu va inceta sa functioneze la primul contact cu acestea.

Performanta si durata bateriei

Sunt doua capitole la care Panasonic Toughbook 500 sta bine. Laptopul ruleaza un procesor Intel Core i5-836 de a opta generatie, ofera o performanta buna fara a afecta durata de viata a bateriei, spre deosebire de alte procesoare de pe piata. Scorurile inregistrate la testele de performanta, ce pot fi observate mai sus la capitolul “Specificatii”, arata ca nu este vorba despre nimic iesit in comun. Si cu toate acestea, laptopul are performante mult mai bune fata de multe alte modele de top pe aceasta piata.

Singurele cifre dezamagitoare au fost cele legate de memorie. Se pare ca dispozitivul prezinta un card SSD SATA M.2, si nu un model NVMe, reducand viteza de citire si scriere la 540 MBps, respectiv 500 MBps. De asemenea, inca un lucru dezamagitor este faptul ca laptopul nu poate rula drivere NVMe. Aceasta fiind si cea mai mare greseala din partea celor de la Panasonic in momentul in care acestia au proiectat modelul Toughbook 500.

Insa capitolul la care acest dispozitiv se afla in top este, fara indoiala, durata de viata a bateriei. Bateria lui Panasonic Thoughbook 500 poate dura pana la 10 ore de utilizare continua, uneori chiar 12 (depinde de functiile pentru care este folosit acest dispozitiv). In caz contrar, poate dura si mai mult, pana la o zi intreaga. Iar cu o baterie in plus, durata de viata se extinde la mai multe zile sau chiar la o saptamana intreaga. Cu alte cuvinte, pentru cei care nu pot accesa cu usurinta reteaua electrica pe perioade indelungate, acest laptop este un dispozitiv cu adevarat revolutionar.

Concluzie

Toughbook 55 este un model mai mult decat decent. Sunt o multime sarcini pe care acest dispozitiv le indeplineste cum trebuie, iar cele doua aspecte deosebite care pun mai mult in evidenta acest laptop sunt design-ul mai bizar si ceea ce inseamna acest design pentru securitatea laptop-ului. Pentru cei care au nevoie de mai multe metode de autentificare, prin care se pot numara Windows Hello, recunoasterea amprentelor digitale, ID-urile RFID si Smart Card-urile, ei bine, Thoughtbook 55 le ofera posibilitatea de a combina si seta absolut toate aceste metode.

Echipat cu TMP 2.0 si drivere OPAL, Thoughtbook 55 este un veritabil computer portabil ce poate fi utilizat cu scopul de a accesa documente sau servicii pentru care securitatea este esentiala. Aspectul laptopului permite, de asemenea, celor de la Panasonic sa construiasca noi module care sa poata suporta comunicatii sigure, precum reteaua de 1 GbE.

Cu alte cuvinte, este un laptop cu o utilitate destul de ampla. Faptul ca prezinta o rezistenta mai mare la apa si praf, dar si faptul ca are o durata a bateriei mai mare fata de multe alte laptopuri de pe piata, reprezinta un avantaj puternic pentru Thoughtbook 55. Desi unii nu ar fi usor impresionati de design-ul laptop-ului, exista o categorie de utilizatori pentru care combinatia dintre flexibilitate si aspect este o formula castigatoare. Evident, este una ce vine la un pret destul de ridicat, de 2195 de dolari. Mai mult, modelul nu este disponibil in Romania, cel putin pentru moment.