Recenzie: Apple Watch Seria 5

Publicat de: Admin, Data: 2020-02-07 13:06:42, Categorie: Articole

Dispozitivele din seria 5 a Apple Watch nu sunt cele mai accesibile din punct de vedere al pretului si din mai multe aspecte sunt aproape identice cu predecesoarele lor, ceasurile Apple Watch Seria 4. Un avantaj major este ca are un ecran always-on, care sta tot timpul aprins, fata de multe alte ceasuri la care porneste doar la interactiune, din motive de economie a bateriei. 

 lte dispozitive asemanatoare, ca Pebble, Amazfit Bip, Fitbit Versa 2, Samsung Galaxy Watch si Google Wear OS, au implementat acest mod always-on de mai multi ani. In aceste conditii aceasta caracteristica este una bine primita de catre utilizatorii Apple. Desi acest mod de folosire nu ajuta deloc durata de autonomie a bateriei, ci face chiar opusul si ajuta la descarcarea mai rapida, Apple Watch ramane unul dintre cele mai bune smartwatch-uri de pe piata, din cauza tutoror tehnologiilor pe care le contine, a caracteristicilor de top si din cauza ca are o performanta foarte buna. Un lucru care nu s-a schimbat este ca utilizatorii au nevoie in continuare de un iPhone ca sa poata folosi Apple Watch. Este greu de gasit un ceas, mai ales pe iPhone, care sa atraga privirile asa repede sau care sa usureze atat de mult actiunea de a raspunde la mesaje sau apeluri. Datorita faptului ca le-a disparut concurenta, dispozitivele Apple Watch se plaseaza ca cele mai bune ceasuri care ruleaza pe sistemul de operare iOS.

Daca nu esti interesat de ecranul always-on, un Apple Watch din seria 4 este o optiune mai buna, deoarece aceasta este singura diferenta mare intre cele doua dispozitive este acest ecran, iar pretul celei din urma este mult mai accesibil. Apple Watch din seria 3 sunt bune de luat in considerare pentru ca pretul lor ajunge pe la jumatate din pretul celor din seria 5. Apple Watch Seria 5 mai are si un compas (magnetometru) integrat, care arata utilizatorului directia de deplasare la folosirea hartilor, o caracteristica pe care iPhone-ul o are inca de la versiunea 3GS. S-au mai adaugat standardul international de alertare in caz de situatii de urgenta, fara a avea contract cu un operator de telefonie, si carcasa a primit o nuanta mai premium, fiind realizata din titan si un material ceramic. Ecranul always-on permite folosirea smart watch-ului ca pe un ceas normal. Noile fete ale sistemului de operare WatchOS 6 sunt imbunatatie, mai frumoase si mai lucioase. In total exista acum nu numar de 34 de fete care se pot folosi pentru personalizarea ceasului, fiecare suportand sute de variatii prin setari. Sistemul de operare WatchOS 6 include si o aplicatie pentru podcast-uri si un widget care afiseaza nivelul de zgomot ambiental. Un dezavantaj al sistemului de operare este ca nu permite dezvoltatorilor externi sa creeze fete noi pentru WatchOS 6. Ecranul foloseste tehnologia OLED, care face ca display-ul sa nu fie la fel de rapid si luminos ca pana acum, blocand animatiile. Acesta este pretul pe care trebuie sa il plateasca utilizatorul pentru display-ul always-on. Un efect secundar este ca dispozitivul se ajusteaza singur mai bine la conditiile de lumina schimbatoare, cum ar fi salile de cinema. Dezactivarea functionarii permanente a ecranului ar putea duce la economisirea bateriei pentru utilizatorii care nu vor acesta functionalitate. Producatorul promite o folosire de 18 ore cu ecranul aprins permanent. Apple a reusit sa pastreze durata de functionare a ecranului always-on la aceasi durata pe care o avea si Apple Watch din seria 4. Ecranul ceasului se opreste singur in momentul in care utilizatorul nu il mai priveste si afiseaza un ecran generic si se va reactiva atunci cand utilizatori isi va indrepta din nou privirea catre el. Este o metoda buna de a pastra confidentialitatea datelor utilizatorului. Ecranul este aprins doar cand ceasul simte contactul cu piele, adica atunci cand e folosit pe mana, iar cand acesta este asezat pe masa ecranul se inchide. 

Desi este greu de crezut, predecesoarele seriei 5 de ceasuri inteligente de la Apple nu aveau compas. Compasul pare sa fie destul de stabil, dar la iesirea de la metrou si din cladiri are nevoie de cateva clipe pana sa indice directia corecta, iar timp de acele cateva clipe sare dintr-o directie in alta. Nu este cea mai importanta caracteristica, dar este una bine venita pentru un smartwatch, avand in vedere ca tehnologie nu este deloc noua si este disponibila pe multe alte dispozitive. Durata de functionare intre doua cicluri de incarcare este cel mai mare neajuns al telefonului, care tine cel mult doua zile. Aici toti utilizatorii si-ar dori sa vada imbunatatiri, din cauza ca pe piata sunt multe alte dispozitive care ofera o autonomie mult mai buna. Ne-am dori poate sa treaca poate chiar si o saptamana intre doua incarcari, chiar daca asta ar insemna sa intre intr-un mod de economisire a bateriei o mare parte din timp. Asta ar putea duce si la o functie de monitorizare a somnului, care ar fi o alta functie utila pe care Apple inca nu a putut sa o aduca pe dispozitivele sale, desi concurenta o are de mult timp, cum ar fi Fitbit si aplicatia lor care ofera un scor utilizatorului in functie de calitatea somnului si bataile inimii. Apple a cumparat o firma tech, numita Beddit, dar o sa mai dureze o perioada pana produsele acesteia vor fi disponibile pe Apple Watch. Exista aplicatii pentru Apple Watch pentru monitorizarea somnului, dar din cauza autonomiei reduse a bateriei, folosirea acestor aplicatii nu este foarte usoara. Pentru incarcare Apple Watch foloseste un incarcator propriu, care nu este compatibil cu alte dispozitive. Aceasta este o problema mare cand utilizatorul isi uita incarcatorul acasa. Intre timp cei de la Samsung au reusit sa dezvolte o metoda prin care ceasul se incarca prin spatele telefonului S10. Daca cei de la Apple isi doresc ca ceasurile lor sa fie mai folosite este necesar sa creasca autonomia si sa ofere mai multe metode de incarcare. Si ar fi de dorit sa poata fi conectate si la alte tipuri de telefon, nu doar iPhone, dar aceasta cerere este departe de realitate, avand in vedere ca abia cu WatchOS 6 vine primul magazin de aplicatii pentru Apple Watch.

Specificatii tehnice Apple Watch Seria 5

Retea GSM / HSPA / LTE
Dimensiuni 44 x 38 x 10.7 mm
Greutate 47.8 grame
Constructie Fata din sticla (Sapphire crystal), Spate ceramic, Carcasa din metal
SIM eSIM
Rezistenta la apa Da
Display Trouchscreen capacitiv LTPO OLED, 16 milioane de culori
Dimensiune display 1.78 inci, 10.0 cm2
Rezolutie 448 x 368
Protectie Sapphire crystal glass
Tip display Always-on
Sistem de operare watchOS 6, cu upgrade pana la 6.1.1
Chipset Apple S5
Procesor grafic PowerVR
Slot card Nu
Memorie interna 32GB
Camera Nu
Difuzoare Da
Jack 3.5 mm Nu
Wireless WLAN     Wi-Fi 802.11 b/g/n
Bluetooth 5.0, A2DP, LE
GPS A-GPS, GLONASS, GALILEO, QZSS
NFC Da
Radio Nu
USB Nu
Senzori Accelerometru, giroscop, senzor batai inima (generatia 2), barometru, compas
Baterie Li-Ion, incorporata in carcasa
Incarcare Wireless
Autonomie (utilizare mixta) Pana la 18 ore
Culori Negru, argintiu si auriu
Modele A2156, A2157, A2094, A2095
Pret Aprox. 750 EURO

 

Servicii oferite de Service Centre

Alte articole recomandate

Vezi galeria de produse



SOL
SOL


copyright @ acasaGSM.ro