Jocuri

Google a intrat in domeniul cloud gaming prin serviciul sau, Stadia, care permite rularea jocurilor fara a fi nevoie de o consola sau un calculator personal, acestea ruleaza pe serverele celor de la Google. Coporatia americana a intrat intr-o piata in care concurenta este destul de avansata, companii ca Microsoft, Nvidia si Sony avand proprille lor variante de cloud gaming. Solutia celor de la Microsoft de numeste xCloud, a celor de la Nvidia se numeste GeForce Now si a celor de la Sony se numeste PlayStation Now.

La fel ca si in cazul concurentei, Stadia ruleaza jocurile pe niste servere puternice, intr-un datacenter, care face posibila redarea jocurilor ce necesita multe resure pe dispozitive mai putin puternice, cum ar fi telefoanele si tabletele. Uneori poate fi necesara utilizarea controller-ului Stadia. Compania americana le ofera dezvoltatorilor de jocuri unelte prin care sa isi optimizeze jocurile pentru Stadia.

In momentul anuntarii proiectului Stadia catre public, la evenimentul GDC in 2019, au anuntat si viitoarele servicii pe care vor dori sa le ofere pentru Stadia: Crowd Play si State Share. Vom vedea daca acestea vor deveni realitate, dar momentan par a fi pasii potriviti pentru dezvoltarea cloud gaming-ului, pana cand acesta devine un serviciu care sa merite utilizat.

Din cauza ca este nevoie de o viteza mare de retea si o calitate la fel de buna pentru o experienta decenta de joc, Stadia functioneaza doar pe Wi-Fi, motiv pentru care companiile de cloud gaming nu prea recomanda folosirea datelor mobile. De aici vine si tot entuziasmul aratat de compaii fata de 5G, care ar permite rularea decenta a acestor jocuri si prin date mobile. Desi Google are o retea imensa si globala de datacentere, este nou venit in acest domeniu al jocurilor prin streaming, si inca mai au destule de dezvoltate, in timp ce unii din concurenta au ajuns la nivelul finisajelor.

Se pare ca Google nu a anuntat inca preturile pentru subscriptiile la Stadia sau planuri gratuite, deocamdata a anuntat doar pachetele care contin si hardware. La lansare a anuntat pachetul Founder’s Edition, care intre timp a fost retras. Acest pachet continea un dispozitiv ChromeCast Ultra pentru redarea pe televizor, trei luni de acces la serviciul Stadia Pro, jocul Destiny 2, un username si o invitatie pentru un prieten, care sa foloseasca serviciul gratuit timp de 3 luni. Intre timp a aparut pachetul Premiere Edition si costa 129 de dolari, contine un controller Stadia, trei luni acces la serviciul Stadia Pro si un Chromecast Ultra. Verizon, din Statele Unite, a anuntat niste pachete care vor veni cu serviciul Stadia.

Magazinul cu jocuri al serviciului Stadia este accesibil doar cu un cont Premiere Edition. Jocurile se pot cumpara doar de la Google. Preturile vor fi stabilite de catre producatorii jocurilor, deci nu ne putem astepta sa vedem preturi mai bune pe aceasta platforma.

In urma inchiderii abonamentului Stadia Pro, contul este convertit la planul Stadia Base, care ii va permite utilizatorii sa foloseasca in continuare jocurile achizitionate, dar acesta va pierde accesul la orice jocuri gratuite sau continut obtinut prin subscriptia Stadia Pro. Serviciul va pastra progresul si istoricul utilizatorului, in caz ca acesta doreste sa isi reiinnoiasca abonamentul mai tarziu. In cazul unui retur al pachetului Premiere, care se poate face in decurs de 15 zile de la data achizitionarii, se va pierde si accesul la trial-ul Stadia Pro de 3 luni.

In acest moment jocurile prin serviciul Stadia pot rula pe telefoane Android selecte: Pixel 2, Pixel 3, Pixel 4, iPhone si iPad. Serviciul poate fi rulat si pe televizoare, laptop-uri sau calculatoare personale prin Chromecast Ultra si controllerul Stadia. De la lansare Google si-a extins suportul de controllere si la cele de Xbox si Sony (DualShock 4). Servicul are ca cerinta minima Android 6 sau iOS 11, daca e rulat de pe telefon, sau Chrome OS 77, daca e rulat de pe dispozitive Chrome. Suporta si conectarea de tastatura si mouse cand este folosit din Chrome.

 

Jocuri disponibile in acest moment

Destiny 2: The Collection
Kine
Gylt
Red Dead Redemption 2
Thumper
Tomb Raider Definitive Edition
Rise of the Tomb Raider
Shadow of the Tomb Raider Definitive Edition
Mortal Kombat 11
Assassin’s Creed Odyssey
Just Dance 2020
Samurai Shodown
Borderlands 3
Attack on Titan 2 Final Battle
Darksiders Genesis
Dragon Ball Xenoverse 2
Farming Simulator 19
Final Fantasy XV
Football Manager 2020
NBA 2K20
Grid
Rage 2
Metro Exodus
Ghost Recon: Breakpoint
Wolfenstein: Youngblood
Trial Rising

Jocuri care urmeaza sa apara

Monster Energy Supercross – The Official Videogame 3
Doom Eternal
Marvel’s Avengers
Cyberpunk 2077
The Elder Scrolls Online
Watch Dogs: Legion
Tom Clancy’s The Division 2