Noutati GSM

Tehnologia eSim, desi nu este atat de incitanta ca ecranele pliabile sau retelele 5G, este o tehnologie noua, care este adoptata de tot mai multi producatori, si care, cu timpul va fi implementata, probabil, in majoritatea telefoanelor. Exemple de telefoane care folosesc eSIM sunt: iPhone 11, Pixel 4, Galaxy Fold si Motorola Razr.

Cartela eSim este o cartela virtuala, nu una fizica, cum ne-am obisnuit cu cele SIM. Fara o cartela SIM telefonul nu se poate conecta la nici o retea de telefonie mobila. Aceasta stocheaza numarul de telefon si face posibila trimiterea de mesaje si realizarea de apeluri. La fel functioneaza si cartela eSim, doar ca aceasta nu exista fizic, si nu trebuie introdusa in telefon.

Are ca avantaje faptul ca se poate instala mai rapid si nu ocupa loc fizic in telefon, asa ca producatorii de telefoane pot folosi spatiul acesta pentru a adauga alte componente. Totodata aceasta tehnologie permite si adaugarea a mai multor numere pe un singur telefon, desi asta nu inseamna ca ele pot fi active in acelasi timp.

ESim este abrevierea pentru: Embedded Security Identity Module, din engleza, si este un chip mic in interiorul unui telefon, care face exact ce face si o cartela SIM normala. Fara un SIM telefonul nu stie la ce operator de telefonie sa se conecteze, nu stie numarul de telefon si operatorul de telefonie nu stie la ce telefon sa se conecteze.

Un alt avantaj este ca acest chip eSim, poate fi reprogramat de cate ori e nevoie si se poate schimba operatorul de telefonie mobila oricand. Operatorii nu vor mai putea bloca telefoanele in retelele proprii, asa cum se intampla cu SIM-urile obisnuite.

Telefoanele celor de la Apple au 2 cartele SIM: una fizica si una eSim. Asta inseamna ca se pot conecta la 2 retele de telefonie diferita in acelasi timp. Poti avea numarul personal pe unul dintre SIM-uri si numarul de la birou pe celalalt dintre SIM-uri. Acest lucru este posibil din cauza ca iPhone-urile sunt deblocate si permit lucrul cu mai multi operatori de telefonie.

Telefoanele cu eSIM le sunt utile si celor care calatoresc in afara tarii, pentru ca ei isi pot cumpara o cartela eSIM in tara in care calatoresc, pentru a evita costurile de mari de roaming. Un alt avantaj este acela ca se poate comanda o cartela eSIM de pe internet, cu livrare imediata pe e-mail si nu mai e nevoie ca sa fie livrata cartela fizic.

Procesul de activare a unei cartele eSim variaza in functie de reteaua de telefonie mobila. In momentul de fata, Orange pare sa fie singurul operator care ofera acest serviciul la noi in tara: https://www.orange.ro/servicii/esim/. Este si pe lista partenerilor Apple. Procesul de setare este in general unul simplu, care se face prin scanarea unui cod QR si prin completarea pasilor care apar in urma scanarii.

Telefoanele Apple: iPhone XS, iPhone XS Max, iPhone XR, iPhone 11, iPhone 11 Pro si iPhone 11 Pro Max au atat cartela eSim cat si cartela SIM fizica. La fel au si telefoanele de la Google: Pixel 2, Pixel 3, Pixel 3A si Pixel 4. Galaxy Fold de la Samsung are si chip-ul eSim si o cartela microSim fizica. Motorola Razr este primul telefon care nu are cartela SIM fizica, si se bazeaza doar pe noua tehnologie eSim.